Livsstil

Identitet – Kvinna eller man?

Jag lyssnar igen på Caroline Farberger sommarprat i P1. Hon berättar om sin resa från att leva som man till att leva som kvinna. En berättelse som berör och fångar mig, spontant får jag tårar i ögonen utan att riktigt veta varför.
Jag känner igen mig i en del av hennes upplevelser och tankar. Mina erfarenheter kommer från min egen resa i att utforska hur det skulle vara om jag var kvinna istället. Ibland på den resan så hände det att jag funderade över om jag hade rätt kön. 
Att ta steg för att ändra på det var jag dock aldrig i närheten av. Men att gå klädd som kvinna utforskade jag en del och lite av det sparade jag. Att gå i leggings tycker jag fortfarande är skönt. Det är lite kul också att se hur folk reagerar när jag går klädd i leggings på ICA. För mig så är det skönt och praktiskt men det är ofta bara i hemmet jag gör det. Men det fanns en tid då jag tyckte det var det särskilt kul att utmana och testa reaktionerna. 
En man i leggings och med målade naglar, det väcker reaktioner har jag märkt. Jag tänkte egentligen inte så mycket på vad andra tyckte utan gjorde det mest för min egen skull. 
Men när jag lyssnar på Carolines resa så förstår jag bättre hur mycket jag utmanat omgivningen. Det påminner mig också om hur jag själv kan reagera på hur andra människor klär sig eller uttrycker sig på olika sätt.
Det verkar handla om identitet. Om att vara någon. Om att veta om mig själv. Om att vara någon i andras ögon. Det verkar som det är viktigt.
Jag har läst en del om olika genus-benämningar och könstillhörigheter och på ett community för människor intresserade av olika fetischer (www.darkside.se). Man behöver inte bara titulera sig som man eller kvinna utan det finns ett flertal olika benämningar på könstillhörighet. Detta är jag nyfiken på att förstå detta bättre. Bakgrunden till det är att i min värld så är vi man eller kvinna och vi har manliga och kvinnliga energier i oss. Vi har alla dem båda, det är mitt perspektiv. Precis som Yin och Yang. Så jag är nyfiken på förstå vad mer det finns och varför.
Varför är det så viktigt med en identitet?
Varför spelar det roll om man är man eller kvinna eller något annat?
Gör det någon skillnad?
Caroline är den första i Sverige som bytt kön och dessutom har ett yrke bland näringslivets toppar. Hon berättar om hur det var att komma ut i den världen och hon jämför skillnaderna mellan att leva som man och kvinna. Hon berättar om hur hon kände sig inkluderad väldigt snabbt när hon valde att komma ut som kvinna och hur hon bjöds in till kvinnliga nätverk.
Är det så att kvinnor är mer inkluderande än vi män är?
På min resa i att utforska att leva som kvinna så gjorde jag en sak som nog var det mest utmanande av allt.

Forts följer…