Coaching

Övertygelser

Vad är du övertygad?

Ta gärna en stund och skriv ner några saker du är övertygad om innan du läser vidare. Och var ärlig mot dig själv!

Är dessa övertygelser bra för dig?
Förbättrar de ditt liv?
Hur länge har du haft dem?
Finns det några du skulle vilja bli av med?
Finns det några du inte har som du skulle vilja ha?

Det sägs att vi styrs till 95% av vårt undermedvetna och tar ca 5000-10 000 beslut varje dag. Våra beslut styrs ofta av inre övertygelser som vi inte är medvetna om.
När jag coachar med NLP som verktyg kommer det ofta upp övertygelser som vi jobbar med.

Har du borstat tänderna idag?
Brukar du göra det?
Varför?
Hur skulle det kännas om du inte gjorde det?
Är du övertygad om att det är bra för dig att borsta tänderna?
Kan någon ta den övertygelsen ifrån dig?

Finns det något du äter idag och tycker är gott som du tidigare inte tyckte om?
Finns det något du äter idag som du inte kommer att tycka om i framtiden?

Våra övertygelser ändras genom livet och det ofta omedvetet.
När jag var runt 20 år så var jag övertygad om att jag hade otur. När jag skulle gå ut så började det regna. När jag var sen till bussen så var den tidig. När någon tonåring dog på skolan så var det min bästa kompis. Kort sagt, händer det något dåligt så händer det mig. Det var en av mina övertygelser.
Sedan läste jag en bok i idrottpsykologi sommaren 1995. Den sommaren så minns jag att jag tyckte att jag  inte hade otur på ett tag. Ibland verkade det rent av som att jag hade tur, men det har ju inte jag så det var inte möjligt.
Fast det verkade så, det var väldigt konstigt. Såhär minns jag att jag tänkte.
Sedan hände en sak i september det året när jag lånade en bil och den gick sönder på väg till jobbet. Min första tanke var “vilken tur att bilen går sönder bara några kilometer från jobbet”. Min nästa tanke var “hur kan det vara tur att bilen går sönder när jag lånat den? Det är ju otur.”
Min inre övertygelse om att jag hade otur, hade bytts ut mot en övertygelse om att jag faktiskt kunde ha tur. Den övertygelsen har jag behållit sedan dess.
Hur?
Jag är inte helt säker, men mitt inre språk har en viktig roll, det märker jag. Det är oerhört viktigt vad jag säger till mig själv när ingen hör. Jag har haft en del utmaningar i år och när jag låtit mina tankar flöda fritt så har jag bokstavligt talat tänkt mig in i dåliga dagar och mina övertygelser har utmanats och de kan ha ändrats ibland.
När jag läste den boken 1995 så läste jag en massa historier om idrottare som lyckats i till synes hopplösa och omöjliga situationer, och andra som inte lyckats under väldigt gynnsamma situationer.
Vad är skillnaden?
Skillnaden som gör skillnaden. Detta tycks ofta sitta i övertygelser och vad vi säger till oss själva.

Finns det någon vana du skulle vilja ha som du inte har?
Meditera, träna eller något annat?
Skulle du vilja att det var en vana lika självklar som att borsta tänderna?
Är du övertygad om att det skulle vara bra för dig?

Att ändra övertygelser är kraftfullt och roligt. Att backa upp dem med att vara medveten om sin inre röst och vara varsam med sig själv i sitt inre språk kan vara skillnaden mellan en dålig dag och en bra dag, oavsett vad som händer.