Reflektioner

Blir sex-timmarsdagar aktuella i Coronakrisens spår?

År 2007 började jag arbeta sex-timmarsdagar inom elektronikindustrin.

Det kändes som svaret på livets gåta.

Jag fick energi över att göra det jag ville.

Jag fick tid att göra det jag ville.

Vi hade bibehållen lön och vi gjorde lika mycket som vi skulle ha gjort på en arbetsdag på åtta timmar.

Det jag läst om studier på kortare arbetstid som sex-timmars dagar eller fyra-dagars arbetsvecka är att produktiviteten blir den samma eller högre.

Den senaste tiden har jag med stort intresse frågat klienter och vänner som varit permitterade hur de upplevt det. De flesta andas ut och svarar: “Skönt.” Är man anställd och blivit permitterad så har man inte tappat mycket i inkomst. De egenföretagare jag pratat med dock har det ofta tuffare. Särskild de med enskild firma som därför inte kunnat permittera sig.

 

Så var det även för mig eftersom jag inte bildat aktiebolag än och min enskilds firma drabbades hårt i början av maj. Det gjorde att jag fick tänka om och ta alla möjligheten som fanns. Jag släppte ut fler tjänster och sökte extrajobb. Eftersom det är mindre att göra på sommaren så tackade jag till slut ja till ett jobb på Hjälpmedelscentralen som innebar att jag skulle få köra och åka mycket bil och lätt lastbil. Dessutom skulle det vara frihet under ansvar och mycket möten med människor. Sånt gillar jag så även om det innebar en 40-timmars anställning så tackade jag direkt ja.

Även om jag till och med får åka båt ut till öarna i Göteborgs skärgård ibland och verkligen älskar detta jobbet så är det en tillfällig lösning och ger mig en massa insikter och påminnelser. Som varför jag slutade med 40-timmars anställning för 13 år sedan och varför jag så hårt propagerat för kortare arbetstid i perioder av livet. Som egenföretagare har jag arbetat betydligt mer än 40 timmar i långa perioder när jag byggt upp en verksamhet. Men då har jag arbetat åt mig själv. Att bara byta tid mot pengar är en annan sak.

Har du varit permitterad senaste tiden?

Hur har du upplevt det?

Kan det vara så att vårt sätt att arbeta, både sett till tid och plats kommer att förändras nu?

Nu har det gått att jobba hemifrån betydligt mer vilket kan spara tid och energi, beroende på hur mycket och förutsättningarna i hemmet. Det har också getts möjlighet att arbeta kortare tid i veckan.

Är detta något vi vill ha kvar?