Coaching, Tips

Nycklar till inre och yttre mål

Jag ser att en stor majoritet av alla människor, inklusive mig själv,  lägger otroligt mycket tid på sånt som inte är viktigt.

Det är standard i vårt samhälle att jobba 40 timmar i veckan på en anställning för att försörja sig och många upplever att de inte har tid till det de verkligen vill. Om de ens vet vad de vill. Jobbar man för sin försörjning länge så är det lätt att glömma bort sin passion och sina drömmar.  Jag tror att vi förses med drömmar för att förverkliga dem och jag tror att vi också förses med medlen att göra just det. Det betyder dock inte att det kommer vara lätt för vi är här för att växa och då behöver vi utmanas.

Sverige är ett fantastiskt land och en av världens bästa platser att leva på. Ändå är det 10 procent av befolkningen som äter medicin för att de mår psykiskt dåligt, en majoritet av de som arbetar känner inte engagemang på jobbet och ser  fram emot helg, semester och pension, då de skall göra det de egentligen vill.

Det är att leva baklänges. Många kommer inte ens till den dagen då de kan göra vad de vill och när de väl har tid så saknas energi och ork. Kroppen är slut och trasig efter ett hårt arbetsliv och en del dör på målsnöret. Jag känner till ett flertal och hörde talas om en till igår.

Det är dags att göra det vi vill, följa vår innersta längtat och göra det NU.

Det var därför jag släppte boken Striptease – En naken berättelse om att ömsa skinn i vintras. Här delar jag med mig av första kapitlet i boken som handlar om att göra det man faktiskt vill:

 

 

“VAD VILL DU?

29 APRIL 2016
När jag åker bil eller ligger hemma och vilar så lyssnar jag ofta på ljudböcker. Just nu lyssnar jag på ”Think and grow rich” (Tänk rätt och bli framgångsrik) som är skriven av Napoleon Hill 1937. Den bygger på 20 års research av Amerikas 500 mest framgångsrika människor. Mestadels är det män men också en del kvinnor såsom Wallis Simpson (hustru till den tidigare Edvard VIII av Storbritannien som avsade sig tronen för kärleken till henne).
Boken tar upp faktorer för att bli framgångsrik och det behöver inte handla om pengar. Den är såld i över 100 miljoner exemplar och principerna gäller än idag. Hill menar att om man frågar 100 personer om vad de vill, så är det 98 som svarar att de inte vet. Att veta vad man vill i livet är en av de essentiella faktorerna för att nå framgång oavsett om det handlar om pengar, kärlek, idrott eller något annat. Jag visste till exempel en gång i tiden att jag ville bli bäst i världen i bowling och satsade stenhårt på det i fem år. Sedan insåg jag att något fattades för att nå hela vägen men jag visste inte vad. Jag släppte i alla fall satsningen men fortsatte spela för att det var kul. Idag bowlar jag fortfarande och denna säsong är faktiskt en av mina bästa hittills trots att jag egentligen inte tränat bowling på tio år. Jag tränar fortfarande mitt inre varje dag och det bidrar till att jag mår bra och når nya mål. När jag mår bra så blir det jag gör bra. Kanske är detta något av det viktigaste jag lärt mig av bowlingen, insikten om att jag behöver träna mitt inre regelbundet för att må bra.

När jag slutat satsa på bowlingen blev jag vilse en tid och visste inte vad jag ville med livet. Efter något år blev jag intresserad av massage. Inte för att jag ville jobba med det, men jag ville kunna få massage genom att byta med andra istället för att gå till en massör och betala för det. Jag började massera som hobby men att satsa på det i större skala kändes långt borta.
Masserandet var dock roligare än väntat och släkt och vänner tyckte om att få massage av mig. Det var ingen som var intresserad av att byta massage men de betalade mig gärna en slant och jag märkte att jag själv mådde bra av att ge massage. Att massera på heltid kändes dock för jobbigt och starta företag ville jag inte. Att bli företagare på heltid verkade rätt skrämmande.
Fram till 2014 jobbade jag inom tillverkningsindustrin på både små och stora företag. Under de åren som anställd så påmindes jag ofta om företagets visioner och mål. Flera av företagen jag jobbade på tillverkade avancerad elektronik och hade spännande visioner. Men på de stora företagen så kändes deras visioner långt bort för mig som industriarbetare. Mitt intresse handlade om vad jag själv ville och kopplingen mellan det och företagets vision var inte tydlig. Det hade nog behövts ett större intresse från arbetsgivaren av att utgå från mitt perspektiv och ha ambitionen att vi skulle mötas. Men då hade kanske både jag och många av mina kollegor bytt jobb. Det är många som inte jobbar med det vi egentligen vill, tror jag. När jag väl startade eget företag 2010 samtidigt som jag hade en anställning så gav den mig en trygghet jag älskade. Att ha en anställning på 30 timmar i veckan som försörjde mig medan jag utvecklade min hobby till ett företag var verkligen något jag älskade.

OM DU INTE GÖR DET DU ÄLSKAR SÅ ÄLSKA DET DU GÖR.
DÅ ÖKAR DU MÖJLIGHETEN ATT FÅ GÖRA DET DU ÄLSKAR.
Johan Arnkil

Kjell Enhager är en erfaren och meriterad coach som inspirerar mig mycket och jag har sett flera föreläsningar med honom. Han berättade att när han varit ute på företag och jobbat så har han frågat om de har någon vision. Det har hänt att de då inte kunnat svara på det och börjat gå igenom företagets dokumentation. En tydligt kommunicerad riktning är viktigt både för individ och organisation och det kan vara bra att anlita en coach. Jag tror på enkla och tydliga frågor och några jag ofta ställer till mig själv är: ”Vad behöver jag? Vad mår jag bäst av just nu? Vad vill jag?”
Och nu frågar jag dig.
Vad vill du?
Vet du det?

Är det fortfarande så att 98 procent av befolkningen inte vet vad de vill och att du tillhör dem?
Jag ha frågat många människor om vad de vill och det är mycket ovanligt att de kan svara på det. Det känns inte orimligt att det faktiskt är 98 procent av oss som inte vet vad vi vill.
År 2007 när jag hade hållit på med massage som hobby i några år så började jag jobba sextimmarsdagar och tvåskift. Det innebar att jag varannan vecka slutade klockan 13 och plötsligt hade en massa tid över som jag inte visste vad jag skulle göra med. Det dök då upp en tanke på att satsa på massagen fullt ut eftersom jag fått så mycket stöd och uppmuntran till att göra just det. Att ta beslut tar ofta lång tid för mig men när jag väl gjort det så ger jag 100 procent. Jag började plugga till massageterapeut, blev en av de bästa i klassen och startade företag. Verksamheten fick växa i lugn och ro och mitt mål var att utvecklas. Företagare på heltid kändes då fortfarande läskigt. Men som Kjell Enhager säger: ”Lär dig att älska läskigt”.
Från 2010 till 2014 växte min firma så pass att det började bli ohållbart att ha kvar min anställning. Mina arbetsdagar var ofta 12–16 timmar långa och jag kunde känna utbrändheten komma krypande. Det började bli lockande att säga upp mig men jag vågade inte av ekonomiska skäl. Jag bad universum om guidning och ställde under hela hösten 2013 frågan om och om igen: ”Vad ska till för att jag ska känna ekonomisk trygghet och våga säga upp mig?”
Min firma kunde då försörja mig till cirka 40 procent. Det kom in ett erbjudande som under våren 2014 kunde öka mina intäkter till firman temporärt. Det var en bra början men inte tillräckligt. Som en blixt från klar himmel, kom svaret på min stora fråga veckan före jul. Jag fick en stor summa pengar och dagen efter tog jag kontakt med min chef och sa upp mig.
Efter två månader som egenföretagare på heltid så var det mycket att göra även om inkomsterna var låga. Som Peter Watz som utbildade mig i marknadsföring sa: ”Att vara egenföretagare innebär att man får jobba precis när man vill och det är därför många vill vara det. Och det är sant, man kan välja precis vilka 16 timmar om dygnet man jobbar”.
Jag började återigen ställa frågor till mig själv: ”Vad ska till för att jag ska få in mer pengar? Vad ska till för att jag ska få in fler kunder?”

Jag såg vad jag behövde göra, och var jag behövde vara för att träffa de jag behövde träffa. Det var tydligt att jag behövde mingla och träffa människor med möjlighet att ta beslut om att köpa mina tjänster till sitt företag.
Det gick en vecka, två veckor, tre veckor. Men jag hade inte gjort någonting av det jag visste att jag behövde göra.
Jag tog ett samtal med mig själv igen: ”Men hallå Johan, du har fått precis det du ville. Du har fått möjlighet att vara egenföretagare på heltid och jobba med massage. Varför gör du inte det du behöver!?”
Jag började ställa flera frågor till mig själv men fastnade i samma mönster. Då jag frågade mig: ”Vad är det du vill egentligen!?”
Svaret som kom upp då var: ”Jag vill kunna leva på min firma.” Och då kom den magiska följdfrågan vars svar skulle komma att skrämma livet ur mig och eka i mitt huvud i flera år: ”Vad ska till för att jag ska kunna leva på min firma?”
Omedelbart kom svaret till mig. Men inte från någon logisk tanke eller från något jag tänkt ut. Det var som att en röst i mitt inre, kanske från magen eller hjärtat, sände ett budskap. Ett stort visitkort målades upp framför mina ögon där det stod coach, föreläsare och författare.

Jag blev livrädd. Här hade jag sagt upp mig för att jobba med massage och så var det inte det jag skulle. Coacha visste jag inget om och att föreläsa? Jag var livrädd för att prata inför folk. Och författare? Min svenskalärare i skolan brukade gång på gång påpeka att jag borde skriva lite längre uppsatser när jag skrev. Jag var för kortfattad. Hur skulle jag då kunna skriva en bok? Var kom detta inre svar ifrån?
Månaderna gick och maj blev en riktigt bra månad för omsättningen i firman. Sedan kom sommaren med färre bokningar men det var skönt att att ha mer tid över när det var bra väder.

Plötsligt en dag såg jag på Facebook att en bekant, Rosario Rojas, skulle komma till Göteborg under hösten och hålla en kurs i mindfulness. Hmm, det kanske skulle vara något för mig, tänkte jag. Då kom jag att tänka på Ola Schenström (grundare av Mindfulnesscenter) vars material jag använt i några år och tyckte om, han kanske också hade utbildningar? Det hade han och en hade precis börjat. Vad skulle jag välja?

Det föll till slut på Olas kurs trots att den redan hade börjat. Senare fick jag veta att Rosarios kurs blev inställd den gången. Jag gick en utbildning till mindfulness-instruktör utan att ha någon tydlig plan. Att själv hålla kurser kändes läskigt. Och då var vi där igen. ”Älska läskigt”, hörde jag Kjell viska i mitt huvud.

Mindfulness-kursen var mycket spännande och jag upplevde att meditationerna skapade fysiska förändringar i min hjärna. Vi fick ta del av studier som visade att några månaders träning i mindfulness kan förändra hjärnans struktur men om det går att känna fysiskt vet jag inte. En inre närvaro i mig blev också allt starkare ju mer jag tränade och ett inre lugn bredde ut sig. Men samtidigt kändes kursen också lite väl vetenskaplig för den andliga människa jag hade blivit.

I december 2014 fick jag via Facebook påminnelse om en annan kurs. Den verkade spännande och jag hade hört talas om den tidigare. Jag hade till och med gjort en intresseanmälan. Det resulterade i att Mia Lehndal som var kursledare ringde upp mig och berättade mer. Det var en coach-utbildning med henne och hennes man Johan Ekenberg som jag gått kurser med förut. Jag funderade hit och dit på hur jag skulle göra. Det var mycket pengar och jag var inte säker på om detta var rätt väg för mig. Men sedan läste jag kursbeskrivningen på internetsidan ”Modigt Ledarskap” och det slog an i mig direkt. Detta var precis det jag ville, trots att jag inte hade en aning om vad jag skulle göra med det. Jag frågade mig själv:

”Ska jag gå en utbildning för 10 000-tals kronor utan att veta varför?”
”Japp!”, svarade känslan i kroppen.
”Va, inte nu igen!?”, ekade det i mitt huvud.
Min kropp gav alltså ett starkt och tydligt ja och min hjärna fattade ingenting, som vanligt. Men eftersom svaret från kroppen var väldigt tydligt så följde jag det. under utbildningen så kom Johan in i kursrummet och frågade: ”Hur går det? Lär ni er något?” Jag tänkte: Jag tycker att vi gör för lite. Vi har betalat rätt mycket pengar och ska bli coacher. Då måste vi göra en massa saker så vi lär oss något. Då frågade Johan: ”Hur känns det i magen?”
Det känns fantastiskt, tänkte jag och någon svarade också det på hans fråga.

”Bra, då lär ni er något”, sa Johan och gick igen. Sedan satt vi ute i solen under de långa pauserna på Humlebäck och vilade och jag tänkte: Det är nog tur att vi inte gör mer, för det hade jag inte orkat.
Under samma period dök en till möjlighet upp att utveckla min verksamhet. Först sa jag nej för att jag inte hade tid. Men efter ett tag såg jag att det följde en röd tråd av händelser sedan jag blev egenföretagare på heltid 2014. Projektet erbjöd mig en möjlighet att jobba i team och hålla föreläsningar. Nu såg jag varför jag skulle bli coach, föreläsare och författare. Jag såg en tydlig väg och en tydlig mening.

Idag är jag utbildad coach, jag håller föreläsningar och nu sitter jag hemma i min stora svarta soffa och skriver. Ett citat från Winston Churchill dyker upp i mitt huvud:

NOW THIS IS NOT THE END. IT IS NOT EVEN THE BEGINNING OF THE END. BUT IT IS, PERHAPS, THE END OF THE BEGINNING.

Jag ser vikten av att fråga sig vad man vill och känna efter. Vad vill du?
En så enkel men oerhört grundläggande fråga. Jag har perioder i mitt liv fått olika svar på den frågan och jag ser att det ofta beror på hur djupt jag gräver. Som coach älskar jag att ställa frågor och komma fram till de inre önskningar vi bär inom oss men som vi ännu inte har gett näring.

OUR DEEPEST FEAR IS NOT THAT WE ARE INADEQUATE.
OUR DEEPEST FEAR IS THAT WE ARE POWERFUL
BEYOND MEASURE.
Marianne Williamsson

Vad kan vi åstadkomma om vi följer det vi vill och vågar vara i vår kraft?
Jag tror att Gud, livet, universum eller vad man vill kalla den kraft som skapat oss, vill att vi ska just det.
I en ledarskapsutbildning jag gick förra året fick jag höra ett tal med Steve Jobs. Jag har efteråt sett det på Youtube om och om igen och det har kallats för ett av de bästa tal som någonsin har hållits. Jag tycker det är episkt och det får mig att rysa. Det finns flera klipp med samma tal och det har över 30 miljoner visningar. Sök på Steve Jobs – Stanford Commencement Speech på Youtube. Titta på det och gör det gärna flera gånger.

Så, vad vill du?”