Reflektioner

Varför är närvaro så viktigt?

Som engagerad företagare så försvinner jag lätt in i min arbete. Jag älskar det jag jobbar med men ibland så tar passionen över mig och jag glömmer bort att äta, sova och underhålla relationer med de som står mig nära.

Jag har ofta fått uppskattning för min närvaro och den är nyckeln till framgång för mig. Samtidigt kan det vara den jag tappar först när jag blir engagerad. Kanske är det just därför mindfulness, meditation och mental träning ligger mig så varmt om hjärtat sedan många år. När jag började utforska yinyoga för ett par år sedan så närades också närvaron och jag fann ett fantastiskt bra verktyg att finna närvaro i vardagen. När jag masserat så är det ofta just min närvaro som uppskattats mest av mina kunder så det tycks vara en av mina största tillgångar och jag tror att jag är långt ifrån ensam om detta. Jag tror att det är just närvaro som är viktigt i vardagen. Närvaro med oss själva och med varandra. Närvaro i möten med andra och det börjar i mötet med oss själva.

När jag tappar min närvaro så tappar jag bort mig själv. När jag är vilsen så går jag fel vägar och blir heller inte värdefull att möta. När jag är närvarande så möter jag mig själv och andra möter sig själva i mötet med mig. Jag känner igen detta så väl i mötet med andra som är i stark närvaro.

Att träna och ge plats för närvaro varje dag är något jag nyligen börjat prioritera igen och det har omedelbar effekt på relationen till mig själv och till de som står mig närmast. Att bo med katt bjuder också in till träning på närvaro och de ger stor inspiration.

Spinnande katt