Inlägg

Att skriva ett äktenskapsförord

Sponsrat inlägg i samarbete med EnklaAvtal.se

Har du funderat på att skriva ett äktenskapsförord?

När man börjar tänka på framtiden med sin älskade så händer det att man vill börja tänka på nästa steg och det är giftermål och barn. Man har hört att man inte kan lita på sin partner till 100 procent hur kär och säker man än är. Därför bör man börja kolla in de olika lagarna när det kommer till äktenskap, som det viktiga äktenskapsförordet.

Äktenskapsförord

Man vet till en viss del att äktenskapsförordet reglerar den ekonomiska situationen vid skilsmässa och innehåller underhålls- och pensionsregler. Men man vill gärna veta mer än det. Det man också har lärt sig genom åren är att ett äktenskapsförhållande inte alltid är nödvändigt, men under vissa omständigheter bör det övervägas.

Käraste intressen

Viktigaste är att ett äktenskapsförord är väl genomtänkt och täcker både dina och din käraste intressen. Därför ska man tillsammans med sin respektive lägga en hel del tid på att gå igenom detta så att det inte uppstår några onödiga dispyter när känslorna inte är lika ömsesidiga. Lite sorgligt kan man tycka, men det är så livet kan bli ibland.
När man väl har gått igenom detta dokument så är det bäst om en notarie kan upprätta själva äktenskapsförordet. Tro mig, det är mycket billigare än om en advokat skulle göra samma sak. Äktenskapsförordet är extra viktigt om någon av oss skulle vara företagare eller egenföretagare. Om inte jag och min partner skrivit ett sådant avtal som äktenskapsförord så delas tillgångarna som har ackumulerats under äktenskapet lika. Detta förord kan vara bra vid internationella äktenskap också. Då kan man tydligt avgöra vilka lagar som gäller under en skilsmässa. Det kan också förhindra att en av makarna gör anspråk från sitt hemland.
Om nu jag och min partner hade väsentliga skillnader i ekonomi och förmögenhet så är detta också ett ganska rättvist avtal så att den partnern som har jobbat ihop mycket innan äktenskap inte ska känna sig lurad av sin partner. Det går självklart också att ändra en del saker i äktenskapsförordet om båda parter går med på det.
Det är mer vanligt nu att skriva ett äktenskapsförord än det var tidigare. Det kanske beror på att skilsmässor är mer vanliga i dag än förr. I vilket fall så är det bra att tänka igenom och prata med sin partner om detta innan man gifter sig.