Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Är det inte vår livsstil som är problemet?

Jag har ägnat mig åt friskvård i 26 år för egen del. Och i 18 år jag har jobbat professionellt med friskvård varav 11 år som egenföretagare.

Som företagare är jag ytterst sårbar för att bli sjuk då min verksamhet står och faller med mig. Därför jag har försökt sköta om min hälsa och under de senaste 10 åren som företagare har jag varit sjukskriven ca 10 dagar. Varav merparten under de första 5 åren. Det är också av största vikt att mina klienter är friska när de möter mig och att de håller sig friska. Därför jag har ofta talat om friskvård under de tusentals möten jag haft med klienter.
En viktig del i min egen friskvård, både den mentala och fysiska, är att träna på gym – vilket jag gör nu för 25:e året. Jag började på Nordic Wellness (eller Nergy som det hette då) hösten 1997 när företaget bara var några månader gammalt och det bara fanns EN klubb. Idag närmar det sig 300 klubbar.
Nu vill regeringen att jag slutar med det om jag inte tar läkemedel. Det innebär att de vill att jag skall underkasta mig sjukvård för att få tillgång till den friskvård jag använt så länge. Det innebär ett påtvingat kroppsligt ingrepp som faktiskt är i strid med svensk grundlag. Det skall dessutom göras utan att man gjort en undersökning om huruvida jag faktiskt behöver det eller inte. Jag är absolut för att vi håller oss friska. Men är det inte vår livsstil som är problemet? Och min livsstil gör jag ju en hel del för att sköta om.
Är det inte så att de som redan har nedsatt fysisk hälsa drabbas hårdare av infektioner?
Är inte en god grundhälsa, fysisk och mental, en bra förutsättning för att klara infektioner och andra motgångar i livet? Är det inte så att vårt immunförsvar stärks av att belastas och ett för rent samhälle bidrar till att vi blir sjukare?

 

Folkhälsomyndigheten är nu i media nästan dagligen. Men jag hör dem inte tala om de rekommendationer som de skriver om på sin egen hemsida. De faktorer som de själva enligt statistik redovisar som de som orsakar mest sjukdomsbörda och har gjort under många år. Dessutom redovisar de att andelen överviktiga har ökat sedan 2004 men de pratar de inte heller om. Istället pratar de om en enda lösning på folkhälsan – Vaccin. Nej, det var ju inte helt sant. De pratar om restriktioner också, och att att vi inte skall umgås.

Utifrån detta diagram, vore det inte rimligt när vi nu ska skilja ut de som innebär en högre risk för folkhälsan genom ett vaccinpass att vi också inkluderar de som röker, har osunda måltidsvanor, högt blodsocker, högt blodtryck och övervikt?

Dessutom finns det forskning på sömn som tydligt visar att sömnbrist kostar ca 20 000 kr per år i förlorad produktivitet och innebär stora risker i tex i trafiken. Så det är fullt rimligt att inkludera även sömn som en faktor tillsammans med de ovan nämnda. Det finns tydlig statistik på det och det forskas på “sömnlås” på bilar som komplement till alkolås.

Tänk dig ett hälsopass. Ett bevis på att du tagit de vacciner som myndigheterna rekommenderar och att du följer de rekommendationer för en sund livsstil som myndigheterna rekommenderar. I friskvårdsbranschen såväl som andra branscher har det nästan blivit ett slagord idag “vi följer myndigheternas rekommendationer”. Men gör de verkligen det, på riktigt?

Ett hälsopass skulle kunna vara ett bevis på att du är vaccinerad mot sjukdomar som sprids, att du är normalviktig, utom rimlig risk för åldersdiabetes, har normalt blodtryck, är rökfri och sover tillräckligt. Det gör att du inte riskerar att belasta vården i onödan och kan tillåtas att umgås med andra människor på restauranger, nöjen, i kollektivtrafiken och på jobbet.

Kanske bör vi inkludera alkoholkonsumtion och sockerkonsumtion med? Alkohol bidrar till mängder av direkta och indirekta faror och kostnader i samhället med tanke på alla saker i gör när vi är onyktra som vi inte gör när vi är nyktra. Fast å andra sidan kanske det skulle bli ännu fler ensamstående i Sverige om vi inte fick supa och dansa på helgerna? 😉

Det har gjort att mitt immunförsvar belastats och tränats.

Om jag förstått rätt, så är en anledning till att jag varit friskare sedan jag började jobba med massage, just att jag umgåtts nära med andra människor. Det har gjort att mitt immunförsvar belastats och tränats. Vilket har gjort det starkare. Om vi nu förlitar oss till sprutor för att hålla oss friska. Var hamnar vi då?

Mediciner har gjort underverk för vår hälsa. Det har förlängt vår medellivslängd rejält och det påmindes jag om för något år sedan när jag blev jag stungen av en geting. Eftersom jag inte fått receptbelagd medicin på flera decennier så tänkte jag inte direkt tanken att jag skulle behöva det. Men såret blev infekterat och tack och lov påpekade ett par vänner att jag borde kolla upp det. På vårdcentralen konstaterades att blodförgiftning inte var långt borta och jag fick antibiotika, det räckte inte med en kur utan blev en till. Hade inte det varit för medicin och läkarvård den gången, så hade jag kanske inte kunnat skriva detta idag.

Ett par månader efter att jag föddes 1971 konstaterades att jag hade en neurologisk sjukdom – Hydrocephalus (Vattenskalle). Det hade då bara gått några år sedan man kunnat börja åtgärda det med operation genom att sätta in en shunt mellan ventrikelsystemet i huvudet och buken. Det gjordes flera gånger på mig under min uppväxt då komplikationer tillstötte i samband med att jag växte och kroppen utvecklades. Utan denna läkarvård och medicinska utveckling hade jag inte suttit här och skrivit detta. För blir det stopp i shunten så tar det ca 2 dygn innan jag är medvetslös, och jag har aldrig vaknat av mig själv de gånger det skett.

Så jag är oerhört tacksam för den fantastiska vård vi har i Sverige och alla de människor som hjälpt mig och bidragit till att jag faktiskt lever idag. Sjukvård är väldigt värdefullt för mig när jag blir sjuk. Men när jag inte är sjuk så behöver jag friskvård för att hålla mig frisk. Skiter jag i friskvården så blir jag sjuk på ett eller annat sätt. Det märks tydligt när jag i perioder inte skött om mig själv, rört på mig, sovit tillräckligt eller ätit ordentligt – jag blir sjuk.

Jag har varit sjukskriven för utbrändhet en gång och haft utmattningssymptom flera gånger i  mitt liv. En av mina lärare sade att det tar sju år för hennes elever att starta upp en verksamhet och efter de sju åren – så är alla utbrända. Alla, frågade jag? Ja alla, svarade hon bestämt. Hon har utbildat inom friskvård sedan 80-talet och det är nog inte många i Sverige som är så kunniga inom friskvård som hon är. Så henne säger jag inte emot.

Jag har sedan Corona gjorde intåg i vårt samhälle känt frustration över att ingen tycks se det som vi såg förut. Att vårt sätt att leva gör oss sårbara och tar kål på oss. När jag föreläst om hälsa så har jag påpekat att på stenåldern var den genomsnittliga fysiska hälsan på samma nivå som vi idag kallar elitidrott. Psykiatern Anders Hansen har gjort ett fantastiskt arbete senaste åren med att belysa sambanden mellan vår livsstil, vår hälsa och hur våra förfäder levde. Jag har varit förbannad på att vi så snabbt inför massvaccinering när det finns så många faktorer att prata om och många läkare och medicinskt utbildade ifrågasätter massvaccinering och restriktioner. Idag läste jag denna uppfriskande artikel av en läkare som också tar up scenariot med hälsopass och påpekar vår livsstil. Är det inte den som är problemet?

Folkhälsomyndigheten lyfter ju detta på sin egen sida, så varför pratar de inte om det. Deras egna statistik pekar ju tydligt på att ålder, övervikt och andra sjukdomar är riskfaktorer när man drabbas av covid. Jag hade troligen covid själv i april 2020. Jag fick det väldigt lindrigt, jag förstod knappt att jag var sjuk.  Men kände också tydligt att det var något jag inte stött på förut. Det var något nytt för min kropp och det var väldigt elakt och envist. På inrådan så gurglade jag vodka och kollodialt silver. Jag tog flera gram C-vitamin om dagen och även D-vitamin. Foliehatt kanske någon skulle kalla mig. Hjälpte det? Ingen aning. Men efter fyra dagar var den ilskna känslan i halsen borta. Vad jag förstår så är det många som varit smittade utan symptom eller med lindriga symptom. Även Anders Tegnell själv.

På den tiden testades det inte så mycket så jag fick inte göra något test efteråt för att konstatera om jag haft covid och sedan gick det för lång tid för att det med säkerhet skall kunna påvisas. Jag har läst en del olika teorier om hur immuniteten utvecklas efter ett insjuknande. Det verkar som att meningarna går isär men sett utifrån mina egna erfarenheter och kunskap inom psykologi, så vet jag att oavsett vad jag tror – så har min inställning en effekt.

Därför önskar jag att vi fokuserar på att hålla oss friska och pratar om att vara friska. Istället för att fokusera på att inte vara sjuka och prata om att inte bli sjuk.

Friskvård behövs och när den inte räcker, så behöver vi sjukvård.
Bra sjukvård och de fantastiska människor som jobbar där.

Johan Arnkil
Kroppsterapeut – Mental tränare – Författare
www.johanarnkil.com

 

Lämna ett svar

Till startsidan