Livsstil

Frisk – eller “inte sjuk”?

Vart lägger du ditt fokus när det gäller din hälsa?

Fokuserar du på att vara frisk eller att inte vara sjuk?

Hur känns det i dig när du säger dessa meningar:

Jag är frisk.

Jag är inte sjuk.

Notera hur det känns i kroppen.

Vid nyår insjuknade jag i feber – 38,6 som mest, innan jag tog febernedsättande tabletter. Den högsta feber  jag uppnått i vuxen ålder och jag var yr och mådde illa i tre dagar. Märkligt tycker jag eftersom jag tog en spruta i december som skulle göra mig friskare. Det är alldeles för lite information för att dra någon slutsats av men underligt eftersom jag hade innan nyår ca 10 sjukdagar på 10 år. Nu ökade det med 60% strax efter att jag för första gången tagit en spruta som skall göra mig friskare.

Eftersom jag nu blivit frisk så vill jag ta ha ett intyg på det. Enligt folkhälsomyndigheten och reseregler så kan man ibland behöva ett tillfrisknande-intyg om man haft C. Jag har talat med personal som tar prover och jag har talat med vårdcentral där personalen blev ställd och fick ta frågan vidare. Så knasig är jag, så jag ställer frågor som man inte kan svara på. Och det kunde de inte. De bad mig återkomma nästa vecka så de skulle ha haft ett nytt möte. För i Hallands region vet man just nu inte hur man skall göra med oss som blivit friska och vill ha ett intyg på det. Det är lätt att få hjälp med att ta reda på om man är sjuk eller har insjuknat i C. Så det borde väl inte vara så svårt att veta om någon är frisk igen. Att ha blivit frisk innebär ju ett visst mått av immunitet mot det man varit sjuk i.

Hur stor och hur länge överlåter jag åt medicinsk kunniga att avgöra. Men jag hör väldigt få prata om det. På Läkaruppropet skrivs och talas det en del om det, men väldigt lite eller inte alls i övrigt. Jag har inte hört Folkhälsomyndigheten tala om det. De talas mest om sjukdom, antal sjuka och läkemedel. Det jag hör – är fokus på sjukvård. När man blir sjuk så är bra sjukvård oerhört värdefullt. Jag har varit sjuk en del i mitt liv och hade det inte varit för den sjukvård jag fått hjälp av så hade jag inte levt idag. Men min livskvalitet hänger mer på vad jag gör för att hålla mig frisk, än vad jag gör för att inte bli sjuk. Låt oss säga att jag graderar min hälsa på en skala 1-10 och är den under 5 så är jag sjuk. Är den noll så är jag död och är den 10 så mår jag så bra att jag inte kan se vad som skulle kunna vara bättre. Om mitt fokus är på att inte vara sjuk så är mitt fokus på att inte vara under 5. Om mitt fokus är på att hålla mig frisk så är fokuset på att vara över 5.

Det jag fokuserar på tenderar att bli verklighet i mitt liv. Jag tenderar att agera i linje med det jag fokuserar på. Så det är fullt logiskt.

Jag har haft ett visst mått av fokus på friskvård för egen del sedan 1995 då jag började med mental träning. 1997 med styrketräning, 2001 med kondtionsträning, 2008 med meditation, 2011 med qigong. 2003 började jag jobba med massage vilket för mig är väldigt meditativt och 2014 blev jag egenföretagare på heltid för att äga min tid, vilket har en enorm betydelse för mitt välmående och min hälsa. Det märker jag tydligt. Sedan är livet som företagare långt ifrån lätt alla gånger jag har har haft anställningar till och från under de senaste åren. Det har också sina fördelar och jag ser fördelar med att kombinera dem båda.

Vårt sätt att leva har väldigt stor betydelse för vår hälsa och vårt mående.

Vårt fokus har väldigt stor betydelse för hur vårt liv ter sig.

Fokusera i första hand på det du vill uppnå, inte det du INTE vill uppnå.

Det finns tillfällen där ordet “inte” fungerar. För ibland drar vi oss mer ifrån något än emot något. Det skiljer också mellan personer. Det finns en kraft i att ha tillgång till ett starkt ja, men också ett starkt nej. Det är en av de 14 processer som ingår i  Access Personal Genius som jag använder mycket i min egen personliga utveckling och när jag coachar.